70 peratus daftar sijil halal peniaga bukan Islam

Tarikh Disiarkan: 
11 Dec, 2012
Sumber: 
Sinarharian Online
 
KUALA LUMPUR - Kesedaran dalam kalangan peniaga Islam untuk mendapatkan sijil halal yang sah masih berada pada tahap yang rendah, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

“Kebanyakan peniaga yang beragama Islam mempunyai anggapan dalam fikiran mereka, jika kita adalah orang Islam, kita tidak perlu mendapat sijil halal,” katanya di sini, semalam.

Sebaliknya, beliau berkata, perangkaan menunjukkan bilangan peniaga bukan Islam memiliki sijil halal adalah lebih tinggi iaitu kira-kira 70 peratus daripada pemegang sijil halal yang sah kalangan peniaga bukan Bumiputera.

Beliau berharap pada masa akan datang lebih ramai peniaga beragama Islam mendapatkan sijil halal sah bukan sahaja untuk produk makanan tetapi juga kosmetik, pakaian dan sebagainya.

Katanya, bermula 1 Januari 2013, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan ambil tindakan terhadap syarikat pengeluar dan pengedar makanan atau barang yang guna logo selain logo halal Malaysia dikeluarkan Jakim.

Ditanya mengenai Jakim meletakkan syarat yang terlalu ketat, Mashitah berkata, terdapat prosedur pensijilan halal yang harus dipatuhi peniaga agar sijil itu dipercayai orang ramai.

“Makanan halal perlu bebas daripada bersentuhan dan berdekatan dengan benda haram dan najis dalam Islam semasa peringkat penyediaan, pemprosesan dan penyimpanan.

“Justeru, bagi mendapat pensijilan Halal Malaysia bukan sahaja halal tetapi juga toyyibaniaitu bersih, suci dan berkualiti supaya integriti pensijilan Halal itu terpelihara dan diiktiraf di peringkat antarabangsa", katanya. - Bernama

 
Makluman: Artikel ini dipetik secara langsung dari akhbar SinarHarian Online pada 11hb Disember 2012.